Anmeldelse: Fable 3

Posted by in Anmeldelser

Velkommen til Albion! Landet hvor altoverskyggende farer truer, men hvor en helt som både kan redde dagen og sjarmere bygda i senk aldri er langt unna.

I Fable 3 er vi tilbake i kongeriket Albion. Denne gangen et nyindustrialisert Albion hvor innbyggerne skvises mellom den lokale industrimagnaten på den ene siden, og den tyranniske kongen på den andre.

Resultatet er et fremmedgjort og undertrykket folk, som mer enn noe annet ønsker seg en helt som kan lede deres opprør mot terrorveldet. Og det er her du kommer rapende og plystrende inn i bildet.

Hoveddelen av Fable 3 handler om å skaffe allierte til den endelige revolusjonen mot kongehuset. Du er den onde kongens bror – eller søster – og dermed blir den viktigste oppgaven din å overbevise skeptiske lokale ledere om at du er deres tillit verdig. Dette gjør du ved å utføre forskjellige oppdrag, som å forsvare byen mot monstre, eller skaffe nødhjelp fra nabobyen.

Dette er en glimrende måte å fortelle historien på. Hvert oppdrag peker tydelig fram mot det overordna målet, revolusjonen, og dermed slipper man følelsen av å gjespe seg gjennom kjipe transportetapper.

Samtidig videreføres og videreutvikles et godt grep fra Fable 2; dilemmaer hvor alternativene ikke uten videre kan plasseres på en skala fra ”god” til ”ond”. Noe av det første som skjer i spillet er at man stilles overfor et slikt dilemma, og dermed tvinges til å bli følelsesmessig knytta til spilluniverset fra første stund. Imponerende effektfullt!

Dessverre er det også elementer som ikke er like godt gjennomført. Grafikken er i utgangspunktet gnistrende, men ødelegges delvis av dårlige animasjoner. Kampsystemet er så enkelt at det innimellom er til å få grå hår av, og valgmulighetene knytta til dagligdags interaksjon med andre karakterer (som den nevnte plystringa og rapinga) er redusert siden Fable 2. Dette svekker følelsen av å faktisk være en del av det albionske samfunnet.

Men til tross for at det er ting å sette fingeren på er Fable 3 et spill det er lett å like. Kombinasjonen av lun humor, store farer og en god historie har gjort at jeg har falt pladask, og kommer til å vende tilbake til Albion mange ganger i tiden fremover.

[mp3player width=640 height=18 config=spillmatic_mp3player.xml file=http://spillmatic.no/wp-content/uploads/Fable3_Greger.mp3]