Anmeldelse: Football Manager 2011

Posted by in Anmeldelser

Så var tida her igjen. Tida for å lukke verden ute, og kose seg med 10-15-20 timer lange sessions foran laptopen. Football Manager 2011 er ute.

Hvis man har spilt de siste åras utgaver av spillet vil man dra kjensel på det meste i dette spillet. Som med de fleste sportsspillserier ser man ikke revolusjoner fra utgivelse til utgivelse, men snarere en evolusjon som tar sin tid, og hvor man ser de store endringene først når man sammenlikner utgaver med noen års mellomrom. Likhetene med 2010-utgaven er altså slående, men noen tydelige forbedringer finner man allikevel.

Innføringen av agenter er en endring. Nå må man forholde seg til ulike agenter med ulike personligheter, noe som kan få konsekvenser ved overgangsforhandlinger. Agentene er dermed akkurat like kjipe som agentene i den virkelige verden. Var det noen som sa realisme?

En annen hovedendring er et real time samtalesystem for kommunikasjon med spillere og støtteapparat. Dette gjelder både i kontraktsforhandlinger og i dagligdags kommunikasjon, og nok en gang er dette med på å gjøre ting mye mer realistisk. Jeg har vanskelig for å se for meg et forhandlingsbord hvor den ene parten må trekke seg tilbake og tenke seg om et par døgn hver gang den andre parten gjør en liten endring på kontraktsforslaget.

Den viktigste endringen er nok innføringa av dynamisk ligaomdømme. Det vil si at hvis du gjør det bra i Europa med et norsk lag, vil Tippeligaen få et bedre omdømme, og dermed være mer attraktiv for stjernespillere. Denne endringen gjør altså at det faktisk er mulig å bli best i Europa med en klubb fra en bakgårdsliga, uten at alle de beste spillerne ønsker seg bort underveis.

Football Manager har altså tatt noen få, viktige sjumilssteg siden i fjor, men er fortsatt lett gjenkjennelig. Hvis Sports Interactive i tillegg klarer å oppdatere og forbedre spillerdatabasen litt med en kommende patch kommer jeg til å si adjøss til alt annet enn jobb og Football Manager i et års tid framover.

[mp3player width=640 height=18 config=spillmatic_mp3player.xml file=http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fspillmatic.no%2Fwp-content%2Fuploads%2FFM11_Greger_Oystein.mp3&h=4737b]