Best of the Rest 2011: Erlings utvalgte

Posted by in Anmeldelser

Når minst tre personer skal snekre sammen en topp 10-liste for året som er gått, er det ikke til å unngå at man ender opp med et kompromiss eller to og noen blir glemt. Dessuten har vi hatt hele jula på oss til å ta igjen det oversette. Spillmatic presenterer derfor alles «Best of the rest» sånn at du kan gjøre deg opp en mening om hvem du skal heie på det kommende året og hvem som har tullete spillsmak.
Og femteplass på denne lista er:

5. F.3.A.R.
(Førstepersons skytespill. Utv./utg.: Day 1 Studios/Warner Bros. Interactive Entertainment. Plattform: PS3, Xbox360, PC)
På mange måter en av fjorårets store skuffelser. Ikke klarte de å holde nerven og skrekken spillserien var blitt kjent for. Ikke klarte de å få deg til å vrenge magesekken, overraske deg med pussige plot-twists eller lage en eksepsjonell FPS heller.
Etter en stund oppdaga jeg allikevel en skjult diamant i dette spillet: co-op delen. Der kan du spille som seriens protagonist og antagonist (sistnevnte følger etter deg og plager deg om du spiller single player) og samarbeider i et slags poengkappløp gjennom de samme brettene. Spillestilen til Paxton Fettel (din onde tvillingbror) er veldig annerledes enn standard skyting og tvinger frem et tempo som gjør co-op opplevelsen til noe litt nytt og spennende.

4. Early Bird
(Fiklespill. Utv./utg.: Booyah Inc. Plattform: Android, iOS)
Mål: Fugl –> meitemark
Verktøy: fingeren din
Plattform: mobben din
Med en begrenset mengde «swipes» skal du kjapt dra fingeren din over skjermen og på den måte styre styrke og retning denne fuglen skal fly. Mellom fuglen og meitemarken er det hinderløyper av pigger, vifter, bevegelige planker og andre hindere som blir drøyere og drøyere. Casual gaming på bussen, eller stjernejakt for perfeksjonisten.

3. Shadow of the Colossus (og ICO) HD-utgivelse
(Tredjepersons fiklete eventyrspill. Utv./utg.: Team ICO/Sony Computer Entertainment. Plattform: PS3)
«Disse spilla kom ikke ut i fjor», vil du kanskje si, men for enkelte av oss gjorde de nettopp det. Dette er mitt første møte med dem, og dermed også en ypperlig anledning til å se om de tåler tidens tann. I det øyeblikket man venner seg til fraværet av tempo (som preger brorparten av dagens spill) er dette virkelig noe man kan kose seg med. Mindre strømlinjeforma og lineært enn Portal-spilla (på godt og vondt) og på tross av utallige brudd på ISO-standarden vår holder de koken mens vi gleder oss til The Last Guardian.

2. Warhammer 40.000: Space Marine
(Tredjepersons skytespill (3ps). Utv./utg.: Relic Entertainment/THQ. Plattform: PS3, Xbox360, PC)
Gudbedremeg så teit. God of War møter Gears of War i et machohelvete av stål, støv, blod og «Chavs froom space» (orkene). Spillet gjør lite for å sette deg inn i universet, og sånn sett burde det følge med en Otto (altså en kompis som sitter ved siden av og forklarer alt underveis), men detaljene er rimelig lekre og det er overraskende morsomt. Spillbarheten er god når du først
vender deg til kontrollene.

1. Ratchet&Clank: All 4 One
(Co-op basert action/plattformskytespill . Utv./utg.: Insomniac Games/Sony Computer Entertainment. Plattform: PS3)
Dette spillet kan det hende jeg hadde mast opp på vår felles topp 10, om jeg bare hadde spilt det før jul. Ratchet & Clank er tilbake og som alltid er alt fra replikker til animasjoner og bad guys hysterisk morsomt. Et ekstra pluss denne gangen er fokuset på co-op. Spillet taper seg på ingen måte, snarere tvert imot. Spillet belønner samarbeid om å banke fiendene samtidig som det kårer «biggest noob» og andre skam-priser etter hvert brett og gir klare fordeler til de som er grådigst på å samle spenn. Dette kappløpet om å knuse esker samtidig som man samarbeider gir en morsom dynamikk.
Hot tips:
Om du spiller det med mindre enn 3 andre, sørg for at en av dere er Captain Qwark. Hans konstante håpløse replikker får deg til å riste av latter i stolen gjennom hele spillet.