Bokanmeldelse: Ready Player One (2011) av Ernest Cline

Posted by in Anmeldelser

Bokanmeldelse: Ready Player One (2011) av Ernest Cline

You know you’ve totally screwed up your life when your whole world turns to shit and the only person you have to talk to is your system agent software!

Noen ganger (ganske ofte) kommer det en nerd og skriver sci-fi. Slik blir det tidvis bra nerd poetry av.

Ready Player One er en historie om en gutt i framtiden som er hekta på et digert MMORPG som heter OASIS. Gutten – og alle andre i denne framtiden – er ikke bare hekta på OASIS fordi spillet er stort og spennende, men fordi virkeligheten suger. Og fordi det ligger et easter egg i spillet til en verdi på mange millioner dollar.

Det er også en historie om vennskap og kjærlighet. Og om hvordan tilsynelatende unyttig kunnskap kan brukes til noe konstruktivt.

Så er det slik at skaperen av OASIS ble multimilliardær på produktet sitt. Og etter hans død leter mange spillere etter easter egget han la igjen i spillet. Den som finner easter egget får ikke bare masse epic loot, men også ekstremt masse penger. Milliarder av kroner. Veien til easter egget går via hundrevis av referanser til åttitallet: videospill, gamle filmer, gammel musikk og gamle kjendiser driver historien framover. – Ting skaperen av OASIS var ekstremt opptatt av. Og det er dette som er kjernen i historien.

Men det som gjorde meg ekstra fascinert av boka er hvor tett på denne framtiden vi er i dag. Millioner av mennesker spiller WoW. Millioner av andre spiller CS, Starcraft, LoL, og mange, mange flere online-spill. Og veldig mange mennesker gjør ikke annet! Boka fikk meg til å reflektere over hvor langt unna denne samtiden vi faktisk er i dag. Jeg kan dessverre ikke annet enn å konkludere med at vi er ganske tett på. Denne tankeprosessen lå i bakhodet mitt hele veien, og løftet historien for meg et par ekstra hakk.

Jeg skal ikke spoile resten av boka, men har tenkt å by på noen pluss- og minuspunkter fra Ready Player One.

Bravissimo – høydepunkter underveis:

+ Boka gir deg en følelse av at all den unyttige informasjonen du sitter på faktisk kan komme til nytte en eller annen dag. Det kommer garantert til å føles som en lettelse for mange.

+ Når forfatteren refererer til gamle filmer, spill, musikk og tv-serier gjøres det på en engasjert, velskrevet måte som flyter bra.

+ Boka minner deg om hvorfor det er kult å game.

+ Boka får deg til å innse at framtiden ikke er så langt unna. På idénivå er den allerede her. Vi må bare slippe den til.

+ Boka kan gjøre deg mer kritisk til sosiale nettverk og hva slags intensjoner de faktisk har. That’s a good thing!

Skandalissimo – skumles/ignorer gjennom dette:

– Når forfatteren skildrer romantikk og kompisforhold, gjøres det på en særdeles klein og tilgjort måte som ikke fremstår troverdig på grunn av klumpete formuleringer og unødvendige ord.

– I virkeligheten er det nok ikke sikkert at du får bruk for så mange smale kulturelle referanser som denne boka skal ha deg til å føle. Faktisk kan for mange referanser gjøre deg til en litt utilgjengelig person.

Boka er i ferd med å bli film, men dette er fortsatt et stykke unna. Det betyr at du har ganske god tid på deg til å lese gjennom Ready Player One selv.

Og det burde du.

PS: Boka har Tumblr-logg. DS.