Årets spill 2012

Posted by in Listesynsing, Meninger

1. Dishonored

(Utv.: Arkane Studios. Utg.: Bethesda Softworks. Plattform: PS3, X360, Windows)

Gode snikespill er alltid bra. Moralske valg er gøy. At valg får konsekvenser for spillet er enda bedre. Å leke seg med velbalanserte superkrefter er alltid festlig og dersom disse kreftene kan kombineres kreativt er vi i himmelen. Dishonored har alt dette i en verden som alltid gir deg to-tre måter å løse en utfordring på. Når dette spillet klatrer til topps er det nettopp dette, muligheten for variasjon og frihetsfølelsen dette gir, som tipper vektskåla i spillets favør.

Hør vår anmeldelse av Dishonored her.

2. XCOM: Enemy Unknown
(Utv.: Firaxis Games. Utg.: 2K Games. Plattform: PS3, X360, Windows)

Når et turbasert strategispill klarer å få Spillmatics egen Synne Bauman (selverklært hater av både turbaserte spill og strategispill) hekta, da lukter det automatisk pallplassering på lista over årets spill. XCOM: Enemy Unknown følger opp 1994-utgivelsen UFO: Enemy Unknown på en måte som appellerer til både fans av den gamle tittelen, og de uinvidde. Det stilles knallharde krav til ressurshåndtering og taktiske avgjørelser, og resultatet er et herlig utfordrende strategispill.

Hør vår anmeldelse av XCOM: Enemy Unknown her.

 

3. Trials Evolution
(Utv.: RedLynx. Utg.: Microsoft Studios. Plattform: X360, Windows)

Verdenshistoriens beste todimensjonale sykkelplattformspill! Spillet byr på en perfekt kombinasjon av kjøring og puzzle-elementer, og sammenliknet med storebror Trials HD er spillet snillere og litt enklere (les: ikke like sadistisk vanskelig). Dette gjør at spillet blir mer tilgjengelig, men uten å bli for enkelt. Få spill gir deg en bedre mestringsfølelse når det først klaffer!

Hør vår anmeldelse av Trials Evolution her.


4. Mass Effect 3
(Utv.: BioWare. Utg.: Electronic Arts. Plattform: PS3, X360, WiiU, Windows)

Det var knytta stor spenning til hvordan BioWare ville avslutte historien om Commander Shepard, og mange har hatt sterke meninger om Mass Effects sorti etter å ha runna treern. Men uansett hva man mener om de siste minuttene av spillet, er det liten tvil om at Mass Effect 3 som helhet er en verdig avslutningstittel for serien. Nå kjempes det for selveste Tellus’ framtid, og BioWare spiller på alle de emosjonelle strengene de kan for å engasjere spillerne. Litt spekulativt, men veldig effektivt.

Hør vår anmeldelse av Mass Effect 3 her.


5. Assassin’s Creed 3
(Utv.: Ubisoft Montreal. Utg.: Ubisoft. Plattform: PS3, X360, WiiU, Windows)

Hva skjer når man tar en spillserie hvor verdens mest slående arkitektoniske perler spiller hovedrollen, og flytter handlingen til et skogslandskap? Kan det bli bra når man går fra å utforske Pantheon og Colosseum, til å klatre på kjedelige toetasjershus i Boston? Ja, det kan faktisk bli bra, siden Assassin’s Creed 3 klarer å ta tak i noen ganske alvorlige problemstillinger (slaveri, rasisme, nybyggeres møte med innfødte) på en måte som vi sjelden ser maken til i dataspill. Dessuten er det fortsatt dødskult å snikmyrde en fiende med den skjulte klingen!

Hør vår anmeldelse av Assassin’s Creed 3 her.

 

6. Borderlands 2
(Utv.: Gearbox Software. Utg.: 2K Games. Plattform: PS3, X360, Windows, OS X)

Bordelands tok deler av spillverdenen på senga til stor applaus, og Borderlands 2 hopper etter Wirkola på flott vis. Alt vi elsker ved Borderlands er fortsatt til stede, men det hele er spisset, humoren er bedre tima og oftere til stede og verdens beste rasshøl er din hovedfiende. I en verden som stort sett befolkes av psykopater, voldspsykopater og redneckpsykopater er det herlig å samle våpen sammen med venner. Gjør seg definitivt best som multiplayer.

Hør vår anmeldelse av Borderlands 2 her.


7. Bad Piggies
(Utv./Utg.: Rovio Entertainment. Plattform: iOS, Android, Windows, OS X)

Etter å ha spydd ut en hel armada med Angry Birds-dingser (alt fra plysjfigurer til fornøyelsesparker) har våre finske venner i Rovio Entertainment endelig laget et spillbasert spin off-produkt. Og det å lage spill er jo noe Rovio er relativt gode til. Finnene har klart å lage en fysikk-puzzle bestående av massevis av veldig morsomme og bortimot perfeksjonerte brett. Så nå venter vi bare på den første oppdateringa med nytt innhold!

Hør vår anmeldelse av Bad Piggies her.


8. Journey
(Utv.: Thatgamecompany. Utg.: Sony Computer Entertainment. Plattform: PS3)

Et par ganger i året pleier det å komme en utgivelse som utfordrer grensene for hva et dataspill er og kan være. Journey var kanskje tydeligste eksempelet på en sånn sjangerutfordrende utgivelse i 2012, og det uten at det gikk på spillbarheten løs! For selv om Journey fortelles på en eksperimentell måte, og det aldri er helt klart hva som er målet for reisen din, så er det et driv i historien som gjør at man alltid har lyst til å spille videre. Endelig et nyskapende spill som faktisk føles som et spill, altså!

Hør vår anmeldelse av Journey her.


9. Need for Speed Most Wanted
(Utv.: Criterion Games. Utg.: Electronic Arts. Plattform: PS3, X360, WiiU, Windows, PS Vita, iOS, Android, Kindle Fire)

Når Criterion utvikler bilspill så veit man at man får kvalitet, og det gjelder selvfølgelig også siste skudd på Need For Speed-stammen. Most Wanted byr på grisekule lisensierte biler, en levende by, og en uovertruffen fartsfølelse. Realismen er åpenbart ikke helt på Forza-nivå, men man får akkurat den underholdninga man forventer av en knallgod arcade-racer.

Hør vår anmeldelse av Need For Speed: Most Wanted her.


10. FTL: Faster than light
(Utv.: Subset games. Plattform: Windows, OS X, Linux)

Denne indieperlen er et av de få Kickstarter-prosjektene som faktisk er realisert. Et søtt RPG-aktig strategispill, som i teorien foregår i sanntid, men som i realiteten er turbasert. Stemningsfull musikk og sjarmerende grafikk gir deg lyst til å spille om og om igjen. Spillet er vanskeligere enn man skulle tro, og dør man, så er det bare å starte på nytt!

Hør vår anmeldelse av FTL: Faster Than Light her.