DOOM – Nostalgi gjort riktig

Posted by in Meninger

Det er lov å være skeptisk når et spillselskap med såpass lang historie som id software ikke har laget et ordentlig godt spill på mange år.

Når det har mistet de fleste av sine ikoniske grunnleggere.

Når deres nyeste spill har hatt et skikkelig trøblete utvikling, og vært sittende fast i development hell i en årrekke.

Når dette spillet heter Doom, og skal dermed reboote kanskje den mest anerkjente spillserien av dem alle.

Så, det er lov å hoppe i taket når resultatet viser seg å være skikkelig bra.

AeVGdVQ - Imgur

Nye Doom er et eksempel på hvordan man kan kombinere gammeldagse, klassiske mekanikker med en moderne og oppdatert spillfølelse, og på denne måten gi FPS-sjangeren en skikkelig vitamininnsprøytning.

Spillet holder det minimalistisk. Du er fortsatt bare Doomguy, og fasilitetene på Mars er blitt overveldet av demoner. Du skal drepe dem med store våpen. Det er alt du egentlig trenger å vite, men om du har lyst, kan du fordype deg i bakgrunnshistorien og andre detaljer.

Mekanikkene er så deilige! Det er ingen liksom-realistiske begrensninger på antallet våpen du kan ha med deg. Alt du har plukket opp er tilgjengelig hele tiden. Du trenger ikke en gang å tenke på å reloade!

Screenshot-Original (2)

Samtidig legger id til moderne elementer som oppgraderinger av våpen og rustningen, de låses opp og kjøpes ved å utføre diverse sideutfordringer, finne hemmeligheter og bare drepe mange demoner. Du kan bytte mellom ekstrafunksjonene på våpnene og det legger til et elegant lag med strategi.

Det er ofte andre referanser til gamle Doom-spill, som fargekodede adgangskort, motorsag å kappe monstrene med eller faktisk fullverdige kart over brettene. Det er også fullt av hemmeligheter, blant annet små brett fra de gamle spillene, komplett med gammel grafikk.

Men når alt kommer ned til alt handler det om å drepe massevis av monstre, i hektisk tempo, med brutale våpen (og enda mer brutale nærkamp-avslutninger, som gir deg litt helse tilbake). Dette er klassisk moro som likevel fungerer skikkelig bra i dag. Magisk.

mV1EgQQ - Imgur

Og et skikkelig pluss for det tekniske – spillet kjører i digge 60 fps og er samtidig utrolig pent. Uansett hvilken maskin du spiller på. id software har fortsatt grafikk-magien sin i behold, selv uten John Carmack.

Nye Doom er helt konge!