Dette er nestegenerasjon. Vi tester Xbox Series X

Så er vi her igjen, rett i forkant av lanseringen av en helt ny generasjon med spillbokser. Det er en begivenhet som tross alt bare skjer et par ganger i tiåret, så det er gode grunner for å være begeistret.

PlayStation 4 og Xbox One er i ferd med å pensjoneres etter mange års tro tjeneste, og inn fra sidelinjen kommer de muskuløse Xbox Series X og PlayStation 5. Og den litt slankere Xbox Series S, men det er en annen historie.

I skrivende stund har undertegnede sittet med en Xbox Series X-testmaskin i noen uker, og vi har så absolutt gjort oss en god del inntrykk. Noen av disse gjelder bare Xbox, andre gjelder nestegenerasjon som helhet. Her er hva vi tenker:

1. Gjør plass

Series X er en stor maskin. Begge de nye konsollene er store, og ment til å helst være plassert stående. De har svært kraftige komponenter, som igjen krever mye kjøling. Og samtidig skal de jo være mest mulig stillegående. Derfor er det nødvendig med litt unike designgrep.

Series X in the flesh

Når det gjelder spesifikt Series X, en den altså utformet som en ganske tykk boks, som føles svært solid og ganske tung. Hele oversiden er en stor vifte, derav de mange hullene på toppen. Disse hullene blåser også ut varm luft, så ikke dekk dem til!

Utformingen og fargevalget gjør at boksen likevel er ganske anonym. Vi tipper at tankegangen er: Når den først må være såpass stor, la den være minst mulig synlig. La den blende seg inn mellom alle de andre komponentene i TV-benken.

Det kanskje mest positive er at etter å ha brukt Series X over en god stund, har vi ikke en eneste gang hørt det minste antydning til viftelyd. Den er helt lydløs.

2. Kontrolleren er fin

Microsoft har ikke gjort noen store grep når det gjelder kontrolleren. Den har mer eller mindre den samme utformingen som tidligere varianter. Blant forskjellene er en litt annen tekstur på undersiden og på triggerknappene, som gjør at den sitter litt bedre. Den er mindre glatt. Samtidig er d-paden litt redesignet og litt strammere. Og det er lagt til en deleknapp, som tar skjermbilder eller video.

Utover dette føles kontrolleren komfortabel og behagelig, slik vi er vant til fra den kanten. Men noen revolusjonerende nye funksjoner har den ikke.

Series X-kontroller til venstre, Xbox One X til høyre

3. Spillene!

En konsoll skal spilles på. Og ved starten av en ny generasjon er vi gira på noen saftige nye spill som viser litt av hva den nye maskinvaren kan by på.

La oss si det rett ut: Series X mangler det store flaggskipspillet ved lansering. Det ene, eksklusive, storspillet som selger konsollene. Halo Infinite skulle være det spillet for Series X, men ble dessverre utsatt til en gang i 2021, etter en skuffende presentasjon tidligere i sommer.

Men når det er sagt, mangler det ikke på ting å spille på den nye boksen. Det henger sammen med Microsofts relativt nye strategi med å gjøre det enkelt å spille på tvers av generasjoner.

For det første har vi bakoverkompatibilitet. Det betyr at:

– Alle spill som kom til Xbox One, vil fungere på Series X (bortsett fra en liten håndfull Kinect-spill)

– Mange hundre spill fra Xbox 360 vil fungere på Series X

– Et utvalg spill fra den første Xbox vil fungere på Series X.

Det er ikke bare at de funker, de fungerer også langt bedre enn på sine respektive originalkonsoller. Først og fremst på grunn av SSD-lagringen som nå er standardutstyr. Det betyr at all innlasting av brett, alle loadingskjermer, og alle andre kjipe venteperioder, går nå lynraskt unna. Undertegnede har testet ganske mange eldre spill, og loadingen er ofte redusert til brøkdeler. Spill som før brukte et minutt eller mer for å komme til hovedmenyen eller laste inn et save, gjør det nå på sekunder. Eller noen titalls sekunder. Det varierer selvsagt fra spill til spill, men det går alltid raskere.

Gears 5 på Series X

For undertegnede er Skyrim et veldig godt eksempel. Alle som har spilt det på konsoll vet at innlastingen går sakte, at du må se på en loadingskjerm hver gang du skal teleportere deg til en annen by, eller bare gå inn i et hus. På Series X tar disse prosessene maksimalt to eller tre sekunder. Det er helt fantastisk.

Det er mer: Series X legger til automatisk HDR-støtte til svært mange eldre spill som aldri opprinnelig støttet det. Det er faktisk en veldig fiffig funksjon som øker kontrasten og lysstyrken, slik at spillene fremstår litt mer fargerike på moderne Tver som støtter HDR.

Ikke nok med det, konsollen maksimerer også maskinkraften sin i eldre spill. Spill fra de forrige konsollene som ikke har en låst oppløsning eller framerate, vil nesten uten unntak treffe taket når det gjelder ytelse. De vil kjøre tett opptil nativ 4K og 60 fps. Et eksempel: Hitman 2 på Xbox One, kjørt gjennom bakoverkompatibilitet. Et ganske så ferskt spill, som var temmelig hakkete og krevende grafisk på forrige generasjon. Det er fint mulig å velge ulåst framerate her, og resultatet er at på Series X kjører Hitman 2 i nydelige 60 fps og 4K.

Forza Horizon 4 er oppdatert for Series X, og kjører i lekre 4K/60

Så, resultatet er at massevis av gamle spill er spillbare på Series X, de kjører raskere og ser bedre ut, uten at utviklerne trenger å patche noe som helst.

Men så har vi spill som vil patches til å støtte faktiske nestegenerasjonsfunksjoner. De fleste av Microsofts stortitler fra de siste årene, for eksempel Gears 5, Forza Horizon 4, Ori and the Will of the Wisps eller Sea of Thieves, får next gen-patcher i løpet av november, som automatisk oppdaterer spillene med nye grafiske godbiter. Det kan være støtte for høyere oppløsninger og bedre framerate, eller andre visuelle forbedringer. Gears 5, for eksempel: På Series X kjører spillet i nydelige 60 fps, og støtter 120 fps i flerspillermodus. I tillegg blir grafikken oppdatert til å matche, eller noen ganger gå forbi, de høyeste PC-innstillingene. Nei, det er ikke et nytt spill, men det ser likevel flott ut. Også Forza Horizon 4 ser virkelig spektakulært ut, med enorme tegneavstander, mer detalj og perfekt ytelse.

På samme måte blir mange tredjepartsspill patchet opp med nestegenerasjonsstøtte. Watch Dogs Legion, Assassin’s Creed Valhalla, Dirt 5, Yakuza: Like a Dragon, Tetris Effect: Connected og flere, får alle patcher som aktiverer diverse next gen-funksjoner. Og flere oppdateringer til flere spill skal følge utover november og desember. Bortsett fra en liten håndfull kjipe utgivere som insisterer på å slippe egne, separate nestegenerasjonsversjoner som koster penger.

4. Mulighetene

Et par ord om 120 fps: Et lite utvalg av spillene støtter denne modusen, og det er en mulighet som både Microsoft og Sony skryter av som en av de mer profilerte nestegenerasjonsfunksjonene. Vi prøvde et par spill i 120 fps, og det er uten tvil merkbart at responsen og flyten er bedre. Men samtidig innebærer 120 fps gjerne at den grafiske kvaliteten blir redusert. Det er en veldig ressurskrevende modus. Så vi tror at 120 fps blir mest av alt forbeholdt litt enklere, mindre grafisk intensive spill, mens hoveddelen av fokuset vil ligge på spill som leverer en jevn flyt i 60 fps. Og det er helt greit: For undertegnede er ikke 120 Hz et stort «selling point».

En teknologi kalt ray tracing er også en del av pakken i de nye konsollene. Det betyr blant annet mye mer realistiske refleksjoner og skygger. I skrivende stund har vi ikke testet noen spill som støtter det, men det kommer.

En siste ting: Series X har en artig funksjon som heter Quick Resume. Det betyr at tilstanden til fire-fem av de spillene du har spilt i det siste, blir lagret på disken, slik at konsollen lar deg bytte mellom disse helt sømløst, uten at du må vente på innlasting eller oppstart. Det fungerer veldig bra og er en ganske kul ekstramulighet.

Quick Resume og SSD er noen av tingene som gjør at hele Series X-opplevelsen fremstår som skikkelig rask og responsiv. Alle unødvendige ventetider er liksom borte. Det er sånne tilsynelatende enkle kvalitetsforbedringer som bare gjør livet med den nye konsollen så mye enklere.

Samtidig føles det hele så brukervennlig: Alle dine gamle spill bare er der, de funker, og de funker så mye bedre enn før. Du vet at de er patchet opp til nestegenerasjonsutgave hvis det er tilgjengelig. Du vet på en måte at du alltid har den beste versjonen av spillet, og at det alltid vil se lekkert ut. Og med Gamepass er jo utvalget så mye bedre enn noensinne.

Så nei, Series X har ikke det store kioskvelter- og flaggskipspillet. Men faen så kraftig og bra konsoll det er likevel. Alt føles raskere, mer moderne, mer responsivt og bedre. Det er massevis av gode spill å spille på den også. Og de store eksklusive spillene – de kommer nok på sikt. Dette er tross alt bare begynnelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.